Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 02 Prosinac 2015 03:14

Buše

Običaj „tjeranja buša“ potječe iz doba progona Turaka iz ovih krajeva,  kada su – tobože maskirani seljaci zvonima i klepkama još više, uplašili

ionako potučene i uspaničene Turke, te su ovi bezglavno jurili i uletjeli u topoljački Dunavac. Sve jedan preko drugoga. Posljednji su, kao po mostu, mogli prijeći vodu po tijelima svojih utopljenih suboraca u Dunavu u blizini današnje crkve Sv. Petra i Pavla. Svake godine, u četvrtak, prije pokladne nedjelje, u seoskim sokacima i dvorištima moguće je sresti poneku grupu maskirane djece u Topolju i Duboševici kako idu selom. Grupu čini nekolicina djece. Uz sebe obično imaju po koju korpu za skupljanje darova, a najčešće su to jaja, bomboni i pokoji novčić. U selu ih nazivaju MALE BUŠE. Maskirana grupa djece uđe u gazdinsko seosko dvorište, malo zapjevaju i zaplešu, a za to ih ukućani nagrade.

VELIKE BUŠE- održavaju se uvijek na pokladni ponedjeljak i pokladni utorak. U Dražu i Gajiću male buše su u ponedjeljak, a u pokladni utorak su velike buše. U pokladnu nedjelju u Topolju je zabava tj. Maskenbal. Dolaze buše iz svih naših sela pa čak iz Osijeka i svi željni dobre zabave. Svatko se raduje dolasku buša i rado ih prima.

Mašti se pusti na volju, a cilj je biti originalan i neprepoznatljiv. Prilikom pohoda po selu buše su u skupinama, pa često znaju napravit niz bezazlenih šala koje se još godinama spominju npr. skinuti nečiju kapiju i staviti je u šamac, nekoga tko nije obučem u bušu baciti u snijeg itd.

Pokladni ponedjeljak u Topolju započinje skupljanjem pred školom i kreće se po selu u kuće u kojima su neoženjeni momci i djevojke. Buše prate tamburaši. Nakon što se obiđe prvi dio sela odlazi se u salu na još malo plesa, nakon toga kući na večeru i na maskenbal u Duboševicu.

U utorak se u Topolju nastavlja obilazak drugog djela  sela, a navečer u Draž na maskenbal do ponoći kad počinje čista srijeda ili tzv. Pepelnica. Do buša u Dražu i Gajiću se „palju ulice“ to je običaj kojim se tjera zima i zle sile, paljenje počinje od Marina, a završava se u utorak na velike buše.