Srijeda, 02 Prosinac 2015 03:18

Marijanske pjesme

Baranjska smotra crkvenoga pučkog pjevanja pod nazivom Marijo, svibnja kraljice održava se posljednje subote svibnja. Cilj je smotre potaknuti

sačuvati od zaborava i popularizirati crkveno pučko pjevanje u Baranji. Uzbaranjske skupine na smotri  sudjeluju skupine iz  Slavonije, Bačke i Mađarske. Uz nastojanje da sačuva crkvene pučke napjeve, koje sve više  potiskuju suvremene duhovne pjesme,  smotra ima za cilj i afirmaciju jedinstvenoga prostora crkve sv. Petra i Pavla, te čuvanje narodnih nošnji, jer su sve skupine koje nastupaju na smotri spremite u tradicijsko ruho svoga mjesta.

Smotra crkvenog pučkog pjevanja „Marijo svibnja kraljice“

Svaka pjevačka skupina pjeva dvije crkvene pjesme od kojih je jedna Marijanska. Sve se pjesme izvode u pravilu a cappella, a skupine mogu biti muška, ženska ili mješovita. Na kraju Smotre sve skupine zajedno pjevaju MARIJO, SVIBNJA KRALJICE I  ZDRAVO, DJEVO.

Prva baranjska smotra crkvenoga pučkog pjevanja održana je 2002. godine u tada još potpuno devastiranom prostoru crkve sv. Petra i Pavla. Kako su se odvijali radovi na obnovi crkve, tako je i Smotra svake godine održavana u sve ljepšem prostoru i boljim uvjetima.

Uz stručnjake koji su radili na obnovi crkve, njezinom ljepšem izgledu pridonijeli su i članovi  Društva prijatelja baranjskih starina «Ižip».

 

Više u ovoj kategoriji: « Pudarina Buše »

Copyright © 2021 Turistička zajednica Općine Draž. Design by JDizajn