Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 02 Prosinac 2015 04:05

Berbene svečanosti u Batini

To je manifestacija, koja je izuzetno važna za malobrojnu mađarsku manjinu, koja stoljećima obitava na ovom području. Prigodom završetka berbe grožđa vinari zajedno sa mještanima te svojim gostima, dali su oduška

odmoru nakon teških radova, stoga je slijedila proslava dobijanja mladog vina, sa velikom gastro ponudom.

Razna pečenja, kolači iz domaće kuhinje pojavile su se na trpezi tih dana. Mještani su obukli svoje nošnje pokazujući s time svoje običaje. Sva ta šarolikost nošnji oslikavala se u mimohodu folklornih skupina kroz naselje, naravno uz pratnju glazbe i plesa. Takve manifestacije održavale su se i prije domovinskog rata, stoga te običaje i mi želimo čuvati i nastaviti. Povodeći se takvom idejom nakon reintegracije Baranje pod okrilje RH krenuli smo u organizaciju očuvanja naših običaja i identiteta na sjeveroistočnom dijelu Baranje.

Berbene svečanosti – folklorne skupine

Sama manifestacija počinje mjesecima ranije raznim pripremama i uspostavljanjem kontakata sa folklornim skupinama kako izvan zemlje, tako unutar države.  Broj folklornih skupina na manifestaciji se kreće od 10-do 15, sve one stvaraju mimohod u dužini od jedan km, krećući se od kraja sela, prema centru.

Mimohod tradicionalno predvode knez i kneginja, koji su ujedno i najsvečaniji par. Po završetku mimohoda slijedi kulturni dio programa, gdje sve udruge koje su učestvovale u mimohodu, pokazuju svoje umijeće i na pozornici. Naselje Batina već iz vremena rimskog carstva bilo je poznato vinorodno područje, kao u današnjim danima, stoga nam je prvenstveni cilj, prezentirati i ponuditi gostima naša kvalitetna vina.

Stoga postavljamo štandove, na kojima naši domaći vinari izlažu proizvode, ne samo oni, već svoj interes tu nalaze drugi privatni obrtnici – medari, cvjećari, drvodjelci, grnčari, ribari, razne udruge sa rukotvorinama, kolačima.  U prostorijama DZMH svake godine priređujemo izložbu starih predmeta i alata, koje su služile tijekom berbe grožđa i prerade vina.

Ciljevi manifestacije su svakako očuvanje tradicije berbenih svečanosti, održavanje kontakata sa folklornim skupinama nama susjednih naselja i inozemstva, te razvijanje vinskog i gastro turizma.